2010. január 10., vasárnap

Darázsfészek


Hozzávalók: fél kg liszt, 3 tojássárga, 1 kocka élesztő, annyi langyos tej amennyit felvesz, 1 csipetnyi só. A töltelékhez: 100-200 g feldarabolt dióbél, 100 g mazsola, apró kockára vágott rahát, 20 dkg margarin vagy vaj, 1 vaniliás cukor, 15 dkg cukor. 1 vanilia cukros tej locsolni
Gyártás menete:
Az élesztőt 1 kiskanál cukorral, 1-2 kiskanál liszttel és langyos tejjel fogpaszta állagúra kavarjuk és meleg helyen szép nagyra megkelesztjük. A lisztből, tojássárgákból, megkelesztett élesztőből, csipetnyi sóval és langyos tejjel puha tésztát gyúrunk. Kb fél óráig pihentetjük letakarva, majd max újjnyi vastagra kinyújtjuk. (Én jobban szeretem vékonyra nyújtani, mert a töltelék az sok szokott lenni nálam, és el kell osztódjon szépen). A margarint a cukorral és vaniliás cukorral habosra kavarjuk (könnyebb habosra kavarni ha a margarin szobahőmérsékletű, és csak szerre... 1x kikavarom a margarint magára, majd hozzáadom a cukrot és azzal is kavarom), ezzel a kinyújtott tésztát megkenjük és rászórjuk a diót, mazsolát, rahátot, majd felcsavarjuk.
Amiután felcsavartuk 1 éles késsel kb 3 cm-es szeleteket vágunk és zsírozott-lisztezett tepsiben egymás mellé sorakoztatjuk, egymástól 1 cm-nyi távolságra. Kelni hagyjuk míg osszeérnek és felfele is megnőnek (kb 1 óra), majd előmelegített sütőben kis lángon szép pirosra sütjük. Amint kezdenek barnulni-pirulni kivegyük a sütőből és jó bőven meglocsoljuk forró vaniliás tejjel (nem szabad kihagyni, enélkül parittya lesz), visszatesszük a sütőbe amíg a tejet beszívja (2-3 perc).

Jó étvágyat

Nincsenek megjegyzések:

Keress, hogy találj ;)

Google