2010. március 27., szombat
Ravioli- húsos-sajtos
Hozzávalók:
-töltelék: 200 g darálthúskonzerv, 100 g préseltsonka, 150 g sajt kockákra vágva, só, bors, bazsalikom, 1 evőkanál liszt, 1 hagyma, kevés olaj (azt lehet beletenni amire éppen vágyik az ember, rengetegsokféle lehetőség van, nálunk most ez sikeredett bele)
- tészta: 400 g liszt, 1 tojás, csipet só, víz
- szósz: 250 ml paradicsomlé, 2-3 babérlevél, 1 evőkanál liszt, kevés olaj, bors, cukor, só, tejföl, reszelt sajt
Gyártás menete: a tésztáhozvalókból rugalmas, de kicsit keményebb masszát gyúrsz. Hagyod pihenni amíg osszefőződ a tőlteléket. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteled, belekevered a darálthúst és a kockára vágott préseltsonkát és egészen addig főzőcskézed míg homogén állagú lesz, ekkor belekavarod az apró kockákra vágott sajtot. Kicsit melegíted, majd elkeversz benne egy nagy evőkanál lisztet, vagy annyi lisztet, hogy jól álljon össze a töltelék, ne legyen semmi folyékony benne. Kinyújtod kb 2-3 mm vastagságúra és vagy kivágod akkorára valamivel, hogy beletaláljon a raviolicsinaló/derelyevágó szerkenyűbe (kép itt) vagy négyzet alakú tésztalapokat vágsz (összefaricskálod hosszában, széltében... nem megy nekem ma a magyarázás :)) ). Én négyzetekre vágtam, mert se kedvem, se időm nem volt szórakozni vele, de ha meg kell adni a módját akkor jóóóóóóval szebbek lesznek a szerkentyűvel.
Tovább a tésztanégyzetek közepébe teszel a langyos (nem folyó!!!) töltelékből és összehajtod vagy háromszög, vagy téglalap alakúra. Töltelék a szélektől legalább 7-10 mm-re legyen amikor hajtod össze.Jól megnyomkodod a széleit, lehet egy olyant is csinálni, hogy felvert tojással megkened körbe mielőtt osszehajtanád, így valamivel több az esély, hogy nem bomlik ki fövés közben. Teszel oda egy naaagy lábosban vizet főni és amikor lobog a víz belehanyigálod a raviolikat, mikor feljön a víz tetejére akkor elméletileg kész van, gyakorlatilag én még szoktam hagyni pár percet, majd kiszedem szűrőbe, leöblítem jéghideg vízzel s kész is. Egyszerre nem rakom bele főni az összes raviolit, hanem úgy 7-8 darabot, de nem szoktam minden alkalommal új vizet forralni, hanem egy lében kifőzöm az összest.
Itt vége is lehetne a főzőcskének, ki lehet rakni tányérra lereszelni sajttal s lehet enni, de lehet tovább is emelni a szintjét :D
Miután mind kifőttek, leöblítődtek, lefolytak egy tűzálló tál aljába kevés olajat töltök s rétegelem a dolgot, 1 réteg ravioli, 1 réteg tejföles reszelt sajt, megint ravioli, megint lötyi, míg elfogy minden. Előmelegített sütőben lassú tűzon kb még 10-15 percig melegítem, közben főzök babérleveles paradicsomszószt. Kevés olajon 1 evőkanál liszttel világos rántást csinálok és lassanként felöntöm a paradicsomlével, babérlevelet főzök bele, és sóval, borssal, cukorral ízesítem (cukor csak akkor ha savanyú a paradicsomlé). Tálaláskor teszek pár raviolit a tányérra és leöntöm a paradicsomszósszal.
Jó étvágyat :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
9 megjegyzés:
Ez finom lehet :) Raviolit még nem készítettem
De még milyen finom lehet... :) Én ezeket a húsos töltöttségeket tejföllel és sajttal szoktam, úgy is fincsi... Nyammm. :)))
Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok! :)
Boldog Húsvétot :)
Kellemes Húsvéti Ünnepeket
Kérlek nézzél be hozzám, vár ott rád egy kis ajándék!!:)
Nagyon eltűntél az utóbbi időkben, vagy csak nekem tűnik úgy?! Mindenképp örülnénk, ha te is küldenél néhány receptet az Erdélyi Konyha most készülő kalendáriumába, részleteket az alábbi linken találsz: http://fakanalforgato.blogspot.com/2010/08/szerkesszuk-egyutt-az-erdelyi-konyha.html
Szia, készítjük az Erdélyi Konyha kalendáriumát, nagyon örülnénk, ha te is csatlakoznál hozzánk. Amennyiben érdekel, írj egy levelet a felhívásban beírt e-mail címre. A részleteket a blogomon találod meg: http://ottisfoz.blogspot.com/2010/08/szerkesszuk-egyutt-az-erdelyi-konyha.html
Megjegyzés küldése