2009. augusztus 6., csütörtök

Diós torta





DIÓS TORTA
Torta lap
4 tojás
25 dkg cukor
20 dkg liszt
8 evőkanál víz
10 dkg darált dióbél
késhegynyi szodabikarbona
citrom leve
A 4 tojás sárgáját 20 dkg cukorral és 4 evőkanal vízzel habzásig kavarjuk. Beleszórjuk a szodabikarbonátot és citrom levet csepegtetünk rá; tovább kavarjuk.
A 4 tojás fehérjéből 4 evőkanál vízzel és 5 dkg cukorral kemény habot verünk.
A tojássárgákból kapott habot a fehér habba borítjuk és lazán elkavarjuk. Lassan hozzákavarjuk a 20 dkg lisztet és a 10 dkg darált diót.
A tepsit vagy tortaformát olajjal kikenjük, sütőpapirral béleljük.
A fenti masszát beleöntjük a tepsibe, előmelegített lerben megsütjuk (kb. 30 perc, 165 fokon).
A kihült lapot elvágjuk, tetszés szerint.

Krém

40 dkg cukor
4 dl tej
4 evőkanál liszt
20 dkg darált dióbél
1 citrom reszelt héjja
2 evőkanál rum
30 dkg vaj vagy Rama margarin
2 evőkanál kakaó
A lisztet a cukorral és kakaóval szárazon összekavarjuk. A hideg tejet lassan kavarjuk hozzá, majd állandó kavarás mellett felfőzzük. Levéve a tűzről, hozzákavarjuk a darált dióbelet.
Amikor kihült, hozzáadjuk a habosra kavart vajat (Rama margarint), a rumot és a citrom héjját.
A tortalapot meglocsoljuk meleg cukros - rumos sziruppal (mindig azt a lapot amit fogunk kenni), megtöltjük és a torta tetejét is bevonjuk krémmel; darált dióbéllel beszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Keress, hogy találj ;)

Google