2014. május 12., hétfő

Kapros csirkés ravioli

Hozzávalók: 
- a töltelékhez:1 fél csirkemell, 1 alsó és felső csirkecomb, 1 csirke hát (minden hús kicsontozva és nagyon apróra vágva), kevés olaj, 1 közepes hagyma, só, bors, egy kevés kapor. 
- a laskatésztához: 500 g liszt, 4 tojás, 2 evőkanál olaj, kevés só, +/-víz (csak ha nem akar sehogyse összeállni, vagy nagyon kemény a tészta).
- kapros-fokhagymás tejföl, kevés vaj

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrok, gombócra formázom és atlátszó fóliába jól becsomagolom, majd leteszem pihenni.
Megdinsztelem a hagymát kevés olajon majd a nagyon apróra vágott csirkehúst kissé pirítom vele, a végén sózom, borsozom és adok egy evőkanálnyi apróra vágott kaprot hozzá, majd félreteszem hűlni.

Mikor kihűlt a töltelék "ravioligyártóval" legyártom a raviolikat s enyhén lisztezett tálcán kicsit szárítom őket, közben forgatva. 
Ha nincs ravioligyártó a közelben akkor a vékonyra nyújtott tésztalapból 5x5 cm-es négyzeteket vágok, teszek mindenik közepére 1 kis tölteléket, majd a széleket egymásra hajtom/tapasztom s mehetnek is száradni. Fövő vízben (amibe olajat is öntök egy keveset, meg sót) kifőzöm őket és egy szűrőre kiszedem. Tálalás előtt egy serpenyőben kevés vajat olvasztok és beledobigálom a raviólikat amíg egyik oldaluk megpirul egy kicsit, majd tányérra szedem lereszelem sajttal és "megbolondítom" a kapros fokhagymás tejföllel.

Ha megmaradna a tészta akkor meg lehet ugyanígy tölteni telemeával, vagy füstölt sajttal... az lesz a meglepetés a tányéron :))

Jó étvágyat!

2014. május 4., vasárnap

Salátaleves

Hozzávalók:
2 fej saláta, 4-5 tojás, 1 kis tejföl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, bors, 6 (8-10) cikk fokhagyma, kevés olaj.

Elkészítés:
Kevés olajon a megpucolt, lereszelt fokhagymát pár pillanat alatt megfordítom, felöntöm kb 4 liter vízzel, sózom borsozom és felteszem főni. Közben leszedegetem a salátaleveleket, jól-jól megmosom s nagyobb darabokra tépem. Jól felverem a tojásokatt, sózom, borsozom és egy magasabb serpenyőben púpostojást készítek (serpenyőbe beleöntök kb egy ujjnyi felvert tojást, majd lefödöm, par percig sütöm, megfordítom). A púpostojást kiborítom, nagyobb kockákra vágom, félreteszem, addig gyártom míg elfogy a felvert tojásom.
A tejfölet jól elkavarom a kanál liszttel és lopok bele a fövő vízből egy jo adagot, majd visszaöntöm az egészet a levesbe és elkeverem. Beledobálom a salátát és a tojáskockákat, öntök bele kb egy fél levesmerőnyi ecetet és hagyom pár pillanatig főni még.

Jó étvágyat!