2012. október 27., szombat

Kolbászos kifli


Hozzávalók:

0,5 kg liszt
½ kocka élesztő tejben felfuttatva
4 evőkanal olaj
só, ízlés szerint
1 tojás sárgája
langyos tej
8 db 10 cm-es vékony kolbász (ha vastag akkor elvágom hosszában), vagy virsli




Gyártás menete: 
A fentieket jól összegyúrom, kicsit kelesztem. 8 részre osztom. Kigyó alakúra formázom és körbetekerem a kolbászokat. Felvert tojásfehérrel megkenem, szezámmaggal (reszelt sajttal) megszórom. Tepsiben kelesztem ½ órát, majd előmelegített lerben fél óra alatt megsütöm.


Jó étvágyat!

2012. május 2., szerda

Tojáskence - kapros telemeás



Hozzávalók: 10 keményre főtt tojás, 4 szál zöldhagyma felkarikázva, 5 naaaaagy szem fekete olívabogyó apróra vágva, 150 g telemea, friss kapor- kb 2 evőkanálnyi, só, bors, tejföl.

Gyártás menete: A tojást és telemeát lereszeltem, belekevertem a kaprot, hagymát majd a 2 nagy evőkanál tejfölet. Őröltem borsot rá, s sóztam.
Úgy elsóztam ahogy az meg van írva, úgyhogy még pakoltam bele 3 evőkanál tejfölet, ezért lett folyékonyabb mint terveztem.
Pirítós házikenyérrel ettük, mindelfogyott. (fele adag is bőven elég)

Jó étvágyat!

2012. április 21., szombat

Lenmagos, rozspelyhes házikenyér


Hozzávalók: 
1 kg BL 55 liszt
8 evőkanál rozspehely
4 evőkanál lenmag
8 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál ecet
1,5 evőkanál só
50 g friss élesztő felfuttatva (elkeverem az élesztőt kevés cukorral, liszttel, langyos vízzel fogpaszta állagúra, 5 perc alatt felfut)
300 ml aludttej
400 ml langyos víz

Gyártás menete:
Összekeverem a lisztet, rozspelyhet lenmagot egy nagy tálban. Közepére gödröt csinálok, abba öntöm a felfutott élesztőt, aludttejet, olajat. Összegyúrom s lassan adagolom bele a vizet is (nem egyből, mert néha elég kevesebb víz is).  Puha, rugalmas tésztát gyúrok, félreteszem kelni kb 30 percre, ezalatt kevés olajjal kikenek 2 db tepsit- ilyen alakút-, majd kibélelem sütőpapírral. A 30 perc után újra átgyúrom a tésztát majd 2 felé osztom, a tepsikbe formálom s újra 20 percig pihentetem. Előmelegített sütőben sütöm egyszerre a 2 kenyeret kb 30-35 percig.

Jó étvágyat!

2012. április 13., péntek

Narancsos csirkecomb


Hozzávalók: 1 nagyobb hagyma, 4 evőkanál ketchup, 4 evőkanál mustár, 4 evőkanál víz, 4 cikk fokhagyma apróra vágva, 3-4 evőkanál szója szósz, só, bors, 1 picurka csipős paprika apróra vágva, 1 nagy narancs leve, 1 narancs, 2 csirkecomb (alsó-felső)

Gyártás menete: Összekevertem a ketchupot, mustárt, vizet, apróra vágott fokhagymát, sót, borsot, csípőspaprikát, narancslét és szójaszószt, félretettem. A csirkét előfőztem kb 5 percig csak úgy simán vízben semmi nélkül, félretettem azt is.
Egy jénai tál aljára szórtam az apró kockára vágott hagymát, rátettem a combokat bőrrel lefele, erre öntöttem a bekevert narancslés löttyöt, lefödtem alufóliával s ment be a sütőbe. Kb. 15-20 perc után 1 nagy narancsot felkarikáztam, kivettem a sütőböl a jénait, levettem az alufóliát, a csirkecombokat megfordítottam (bőrével felfele), s a narancskarikákat ráügyeskedtem, vissza a lerbe 5-10 percre s kész. Tálaláskor a sült narancskarikát alulra tettem, rá a combot s a szószt visszakentem a tetejére (ezért van a képen felül szósz). Rizzsel ettük.

Jó étvágyat!

2012. március 23., péntek

Zöldségleves grízgaluskával


Hozzávalók: 1 zöldségcsomag, kevés olaj, só, bors, víz (vagy húslé), leheletnyi petrezselyemzöld

Gy. m: A zöldséget sóval, olajon megpárolom. Amikor puhára párolódott, felöntöm vízzel (vagy húslével), borsot őrölök rá. Miután felfő grizgaluskát (vagy vékony laskát) főzök bele. A grízgaluskával egyszerre apró krumplikockákat is lehet belefőzni. A legvégén szoktam kevés apróra vágott petrezselyemzöldet belekavarni.

Grízgaluska:
Hozzávalók: 2 tojás, só, 14-16 teáskanál gríz (búzadara), kevés olaj
Gy. m: Én a galuskát keményen szeretem (annyira keményen, hogy futkorásszon a kanál alatt amikor el akarom vágni), ezért a 2 tojáshoz van amikor 16-17 púpos teáskanál grízt teszek. A 14 tk grízzel puha galuskák lesznek (igazából ki kell kísérletezni a kedvencet, mert függ a gríztől, tojás méretétől stb).
Szóval, felverem a tojást kis sóval és kis olajjal. Hozzákavarok 14 púpozott kávéskanál grízt. 10-15 percig állni hagyom (a gríz felvesz a tojás nedvességéből), majd kávéskanállal a lassan fövő levesbe szaggatom. Minden galuskát megfordítok, majd hideg vízzel megijesztem”, vagyis meglocsolom. Lassan tovább főzöm, amíg a galuskák megnőnek és megfőnek.

Jó étvágyat!

2012. március 19., hétfő

Bableves füstölt csülökkel / Szemespaszulyleves 1.

Hozzávalók:
1 darab füstölt csülök
 2 teáscsésze száraz bab, 1 hagyma, 1 murok, só, 1 tojás, ecet, tárkony.

Gyártás menete: 
A füstölt csülköt készre főzöm. 
2 teáscsésze száraz szemespaszulyt megpucolok, megmosom és este ázni teszem annyi hideg vízbe, hogy jól ellepje.  
Reggel a kidagadt paszulyt főni teszem, hideg vízbe, 1 darab apróra vágott fehér hagymával, 1 darab apróra vágott murokkal, sóval ízesítem.
Amikor a paszuly megfőtt világos rántast készítek, felöntöm hideg vízzel és belekavarom a készülő levesbe. Hozzáadok ecetet ízlés szerint.
1 tojás fehérjét a lobogó levesbe egy helyre beleejtem. A tojás sárgáját elkavarom egy kis tálban levessel, majd a fövő leveshez adom állandó kavarás közben. Hozzáadok egy csipet ecetben eltett tárkonyt apróra vágva, majd az előre megfőtt, kicsontolt csülköt feldarabolva. Piros hagymával tálalom.

Jó étvágyat!

2012. március 18., vasárnap

Házi kolbász


Hozzávalók: 
7,6 kg disznóhús
1,8 kg zsírnakvaló (nyers szalonna)
18-20 dkg fokhagyma
9 csapott evőkanál só
3-4 evőkanál paprika
2 evőkanál darált bors
20 m disznóbél

Gyártás menete: Az üzletben vásárolt sózott disznóbelet hideg vízben megáztatom, lecsorgatom. Megszórom szódaporral (szodabikarbonát), ecetet öntök rá és jól megmosom. Újramosom kívül-belül sok hideg vízzel.

A húst, a zsírnakvalót és a fokhagymát ledarálom. Megszórom a sóval, borssal és a paprikával. Nagy edényben addig gyúrom, amíg a fűszerek jól eloszlanak.
Húsdarálóban a vágó kést és rácsot kolbásztöltő csővel helyettesítem, majd egyszeri étkezésre szánt kolbászokat töltök.
A fenti adagból 20 szál kolbászt töltöttem. Rúdon, hideg helyen 3 órán át szárítottam a kolbászok külsejét, majd egyenként csomagolva lefagyasztottam.
Ha van rá lehetőség az így elkészített kolbászokat meg lehet füstölni. 

2012. március 13., kedd

Juhtúrós kapros csirkemell

Hozzávalók: 
- 1 nagy  csont nélküli csirkemell,
- só, bors
- 150-200 g juhtúró
- 2 teáskanálnyi apróra vágott kapor
- 2 teáskanál tejföl

Ebből az adagból annyi lesz, hogy egyedül lehet 2x enni, vagy ketten 1x :)

Gyártás menete: A csirkemellet egyforma csíkokra-szeletekre vágtam (ahogy sikerült) s egy forró teflon serpenyőben addig sütöttem míg megpirult, ezután beleaprítottam a túrót s addig kavargattam míg elolvadt. Hozzáadtam a 2 kanálka tejfölet s a kaprot, kettőt fordítottam rajta s kész :)
Szoktam mellé csinálni vagy tésztát (olyankor több tejfölet-túrót teszek), vagy krumplipürét.. most maradék főtt krumplit fordítottam meg olajban s ezzel is elkelt :) Csináltam már olyat is amiben kukorica is volt, úgy is jó.
Jó étvágyat!

2012. január 30., hétfő

Püspökkenyér

Hozzávalók: 6 tojás
1 vizespohár cukor
1 vaniliacukor
6 evőkanál olaj
2 vizespohár liszt
1 citrom reszelt héjja

Gyártás menete: A cukrot a tojással, citromhéjjal és vaniliás cukorral habosra kavarom. Tovább kavarom az olajjal. Kiveszek belőle egy kávés csészével, amit kakaóval megbarnítok. A többihez hozzákavarom a lisztet. Zsírozott, lisztezett hosszúkás tepsibe öntöm. A tetejére ráöntöm a barna masszát.
 Előmelegített lerben (kb.165 fokon) megsütöm.
Jó étvágyat :)

2012. január 23., hétfő

Zöldség csomag


Hozzávalók: 2,5 kg murok (sárgarépa)
1 kg petrezselyem
2 darab nagy zellergyökér
4 darab karalábé
6 közepes fej fehér hagyma
1 darab karfiol

Gyártás menete: A fenti zöldségeket megpucolva, apró kockákra vágom (összesen 6,6 kg zöldség lett belőle).
15 darab vegyes zöldségcsomagot csináltam belőle (minden zöldséget elosztottam 15 felé, mérlegen).
Lehet tenni bele zöldborsót is.

Az így előkészített vegyes zöldségcsomagokat lefagyasztom. Nagyon jó alap zöldséglevesnek vagy csorbának. 

Sarvalt káposzta


(Savanyúságnak, vagy főzéshez)

A friss káposztát sarvalóval aprítom, kevés sót szórok rá, majd összevegyítem. Üveg vagy műanyag edénybe aljába rakok kaprot, csombort összekötve, majd rá a káposztát s sós vizzel (1 liter víz 2 evőkanál só) felöntöm. Tányérral lefödöm. A konyhában a melegben pár nap alatt beérik.
Ahány literes az edény, amibe tárolni akarom, kb. annyi kg káposztát sarvalok.


Főzni pl rakott káposztát szoktam belőle, de kevés olajjal  leöntve savanyúságként is nagy kedvenc.

Keress, hogy találj ;)

Google