2012. január 30., hétfő

Püspökkenyér

Hozzávalók: 6 tojás
1 vizespohár cukor
1 vaniliacukor
6 evőkanál olaj
2 vizespohár liszt
1 citrom reszelt héjja

Gyártás menete: A cukrot a tojással, citromhéjjal és vaniliás cukorral habosra kavarom. Tovább kavarom az olajjal. Kiveszek belőle egy kávés csészével, amit kakaóval megbarnítok. A többihez hozzákavarom a lisztet. Zsírozott, lisztezett hosszúkás tepsibe öntöm. A tetejére ráöntöm a barna masszát.
 Előmelegített lerben (kb.165 fokon) megsütöm.
Jó étvágyat :)

2012. január 23., hétfő

Zöldség csomag


Hozzávalók: 2,5 kg murok (sárgarépa)
1 kg petrezselyem
2 darab nagy zellergyökér
4 darab karalábé
6 közepes fej fehér hagyma
1 darab karfiol

Gyártás menete: A fenti zöldségeket megpucolva, apró kockákra vágom (összesen 6,6 kg zöldség lett belőle).
15 darab vegyes zöldségcsomagot csináltam belőle (minden zöldséget elosztottam 15 felé, mérlegen).
Lehet tenni bele zöldborsót is.

Az így előkészített vegyes zöldségcsomagokat lefagyasztom. Nagyon jó alap zöldséglevesnek vagy csorbának. 

Sarvalt káposzta


(Savanyúságnak, vagy főzéshez)

A friss káposztát sarvalóval aprítom, kevés sót szórok rá, majd összevegyítem. Üveg vagy műanyag edénybe aljába rakok kaprot, csombort összekötve, majd rá a káposztát s sós vizzel (1 liter víz 2 evőkanál só) felöntöm. Tányérral lefödöm. A konyhában a melegben pár nap alatt beérik.
Ahány literes az edény, amibe tárolni akarom, kb. annyi kg káposztát sarvalok.


Főzni pl rakott káposztát szoktam belőle, de kevés olajjal  leöntve savanyúságként is nagy kedvenc.