2011. szeptember 10., szombat

Zakuszka

 
Hozzávalók:
-          10 kg vinete (padlizsán)
-          2 kg fehér hagyma
-          5 kg gogos (pritaminpaprika)
-          1,8 liter paradicsomlé
-          1,8 liter olaj belefőzve, majd 0,3 liter a tetejére
-          5 drb babérlevél
-          só, darált bors és cukor ízlés szerint
-          1 kávéskanál szalicil

  • 10 kg vinetét (padlizsánt) parázson megsütök, megpucolom  és lecsorgatom a levét. Kb. 3,3 kg kész vinete marad belőle, amit ledarálok, lefagyasztok, majd zakuszkafőzéskor kiolvasztva felhasználok.
  • 2 kg fehér hagymát megpucolok, darabosra vágom, majd olajon kis sóval puhára dinsztelem. Miután kihűlt ledarálom.
  • 5 kg piros gogost (pritaminpaprikát) megmosok, megpucolok. Kb. 3,3 kg marad belőle pucolás után, amit ledarálok.

A gogost sóval és babérlevéllel ízesítve puhára főzöm.
Hozzáadom az olajat, az előkészített hagymát, vinetét, paradicsomlevet.
Ízesítem sóval, darált borssal, cukorral.
Összefőzöm, majd a végén belekavarom a szalicilt is.
Mindvégig kavargatni kell!
Forrón befőttesüvegekbe rakom. Miután kihűlt felfőtt - lehűtött olajat teszek a tetejére (annyit, hogy elfedje a zakuszkát), majd lezárom az üvegeket. A tetején levő olajat használat előtt belekavarom a zakuszkába.
Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Most éppen blogfelfedezést tartok, és ahány blog, 3 bejegyzés távolságban megtalálom a zakuszkát... :))

    Én is csináltam, babost meg "alap" zakuszkát is.

    A Robbantós uborka érdekes lehet...

    VálaszTörlés

Előre köszönöm :D