Hozzávalók:
- 10 kg vinete (padlizsán)
- 2 kg fehér hagyma
- 5 kg gogos (pritaminpaprika)
- 1,8 liter paradicsomlé
- 1,8 liter olaj belefőzve, majd 0,3 liter a tetejére
- 5 drb babérlevél
- só, darált bors és cukor ízlés szerint
- 1 kávéskanál szalicil
- 10 kg vinetét (padlizsánt) parázson megsütök, megpucolom és lecsorgatom a levét. Kb. 3,3 kg kész vinete marad belőle, amit ledarálok, lefagyasztok, majd zakuszkafőzéskor kiolvasztva felhasználok.
- 2 kg fehér hagymát megpucolok, darabosra vágom, majd olajon kis sóval puhára dinsztelem. Miután kihűlt ledarálom.
- 5 kg piros gogost (pritaminpaprikát) megmosok, megpucolok. Kb. 3,3 kg marad belőle pucolás után, amit ledarálok.
A gogost sóval és babérlevéllel ízesítve puhára főzöm.
Hozzáadom az olajat, az előkészített hagymát, vinetét, paradicsomlevet.
Ízesítem sóval, darált borssal, cukorral.
Összefőzöm, majd a végén belekavarom a szalicilt is.
Mindvégig kavargatni kell!
Forrón befőttesüvegekbe rakom. Miután kihűlt felfőtt - lehűtött olajat teszek a tetejére (annyit, hogy elfedje a zakuszkát), majd lezárom az üvegeket. A tetején levő olajat használat előtt belekavarom a zakuszkába.
Jó étvágyat!
Most éppen blogfelfedezést tartok, és ahány blog, 3 bejegyzés távolságban megtalálom a zakuszkát... :))
VálaszTörlésÉn is csináltam, babost meg "alap" zakuszkát is.
A Robbantós uborka érdekes lehet...