5 kg piros gogost (pritaminpaprikát) megmosok, megpucolok (mindeniket 4 darabba vágom).
- 2 liter víz
- 0,5 liter ecet
- 2 deci olaj
- 0,5 kg cukor
- 4 evőkanál só
- szalicil
A fentieket együtt felforralom. A felforrt lébe a paprikákat beleforgatom, majd lyukas kanállal gyorsan ki is szedem egy tálba. Az előkészített befőttesüvegekbe rakom. A levet újra felfőzöm, 1 kávéskanál szalicilt teszek bele, elkavarom és az üvegekbe a paprikára öntöm.
Miután kihűlt lezárom az üvegeket.
A fenti adagból kb. 2 darab 3 literes üveg savanyúság lessz.
A fenti savanyúság piros kápia paprikából is elkeszíthető. A kápia paprikákat 4 felé hasítom, anélkül, hogy a magházat eltávolítanám.