2011. szeptember 10., szombat

Gogos (pritaminpaprika) savanyúság télire



5 kg piros gogost (pritaminpaprikát) megmosok, megpucolok (mindeniket 4 darabba vágom).

-          2 liter víz
-          0,5 liter ecet
-          2 deci olaj
-          0,5 kg cukor
-          4 evőkanál só
-          szalicil

A fentieket együtt felforralom. A felforrt lébe a paprikákat beleforgatom, majd lyukas kanállal gyorsan ki is szedem egy tálba. Az előkészített befőttesüvegekbe rakom. A levet újra felfőzöm,  1 kávéskanál szalicilt teszek bele, elkavarom és az üvegekbe a paprikára öntöm. 
Miután kihűlt lezárom az üvegeket.

A fenti adagból kb. 2 darab 3 literes üveg savanyúság lessz.

A fenti savanyúság piros kápia paprikából is elkeszíthető. A kápia paprikákat 4 felé hasítom, anélkül, hogy a magházat eltávolítanám.

Zakuszka

 
Hozzávalók:
-          10 kg vinete (padlizsán)
-          2 kg fehér hagyma
-          5 kg gogos (pritaminpaprika)
-          1,8 liter paradicsomlé
-          1,8 liter olaj belefőzve, majd 0,3 liter a tetejére
-          5 drb babérlevél
-          só, darált bors és cukor ízlés szerint
-          1 kávéskanál szalicil

  • 10 kg vinetét (padlizsánt) parázson megsütök, megpucolom  és lecsorgatom a levét. Kb. 3,3 kg kész vinete marad belőle, amit ledarálok, lefagyasztok, majd zakuszkafőzéskor kiolvasztva felhasználok.
  • 2 kg fehér hagymát megpucolok, darabosra vágom, majd olajon kis sóval puhára dinsztelem. Miután kihűlt ledarálom.
  • 5 kg piros gogost (pritaminpaprikát) megmosok, megpucolok. Kb. 3,3 kg marad belőle pucolás után, amit ledarálok.

A gogost sóval és babérlevéllel ízesítve puhára főzöm.
Hozzáadom az olajat, az előkészített hagymát, vinetét, paradicsomlevet.
Ízesítem sóval, darált borssal, cukorral.
Összefőzöm, majd a végén belekavarom a szalicilt is.
Mindvégig kavargatni kell!
Forrón befőttesüvegekbe rakom. Miután kihűlt felfőtt - lehűtött olajat teszek a tetejére (annyit, hogy elfedje a zakuszkát), majd lezárom az üvegeket. A tetején levő olajat használat előtt belekavarom a zakuszkába.
Jó étvágyat!

Robbantós uborka

Azért robbantós, mert csak a mosogatókagyló felett ajánlatos kinyitni (s ott is lassan, mint a felrázott kólát). Nyomás alatt van az erjedéstől és kifut, priccol stb, de nagyon finom. Miután megnyitod és a levéből leőntessz körbe kell vágni a palackot, hogy hozzáférj az uborkához. Kovászosuborkaféle íze van s sokáig eltart.

Úgy kell gyártani, hogy: dobsz a palackba 1 cikk fokhagyma, 1 darabka csipős paprika, csombor, kapor, uborka (hosszaba elvágva 4-be) és sós víz (1 liter vízhez 2 evőkanál só). 
Miután megtömtem a palackokat, felöntöttem sós vízzel, becsavartam a palackot kész is van. Rém egyszerű s fiiinom. Mindig fél literes palackokban gyártottuk, mert ha egyszer megbontod-vágod a palackot akkor meg kell enni, s ez az adag az, ami "elégforma" egy ebédhez 2-3-4 embernek.

Ecetes uborka télire


-          2 liter víz
-          1 liter ecet
-          10 csapott evőkanál cukor
-          2 csapott evőkanál só
A fentieket együtt felforralom, 1 kávéskanál szalicilt teszek bele. (A cukor és só mennyisége ízlés szerint változhat, ez itt egy édesebb uborkalé)

Az előkészített befőttesüvegekbe mustármagot, szemes borsot, kaprot, csombort, babérlevelet és 1 kisebb csipőspaprikát teszek.
5 kg apró, friss uborkát megpucolok, jól megmosom majd belerakom az üvegekbe. Megpucolt, hosszában elvágott tormaszálakkal "rögzítem" az uborkákat.
A felforrt levet az uborkára öntöm.
Miután kihűlt lezárom az üvegeket.