2011. december 27., kedd

Sümegi süti

Hozzávalók: 40 dkg dióbél, 2x40=80 dkg cukor, 3 evőkanál kakaó (vagy 2 kocka főzőcsoki), 8 tojás, 2 csomag vaj, 4 evőkanál prézli.

Gyártás menete: A 8 tojás fehérjét kemény habbá verem, hozzáadom a 40 dkg cukrot (lassanként), ehhez adom a 40 dkg őrölt dióbelet és a prézlit. Két részre osztom, tepsi hátán 2 lapot sütök ebből a masszából. (a lapokat mérsékelt tűzön inkább szárítani kell, mint sütni)
A 8 tojás sárgáját a másik 40 dkg cukorral, a vajjal, kakaóval gőz fölött kb 1 órán át főzöm (tejfőző fazékban főztem én). Miután levettem a tűzről belekavarok 1 vaniliaeszencet (abból a kicsi patronszerű eszencből). Kicsit hagytam hülni a krémet, majd 2 részre osztottam, felét a  lap közé kentem, másik felét a süti tetejére.

Jó étvágyat!

2011. december 24., szombat

Boldog Karácsonyt!!

Mindenkinek Békés Boldog Karácsonyt kívánok!!!

2 in 1 - élesztős

Hozzávalók: 2 dkg élesztőt egy evőkanál liszttel és egy kevés langyos tejjel elkavarok és hagyom kelni (felfutni), ½ kg liszt, 10 dkg Rama margarin, 3 tojás sárgája

A fenti anyagokat jó hólyagosra kidolgozom és 2 részre osztom, mert sós és édes tésztát is akarok belőle.

Sós:
Az egyik részhez hozzágyúrok 10 dkg reszelt sajtot, 1 kávéskanál sót és kelni hagyom. Miután megkelt kosárka formákba rakom, majd a tetejére is teszek reszelt sajtot.

Édes:
A másik részhez hozzágyúrok egy marék cukrot és kelni hagyom.
A 3 tojás fehérjét 14 dkg porcukorral és 1 csomag vaniliás cukorral felverem, kemény habbá.
Miután megkelt az édes tésztát nagyobb kosárka formákba rakom, tetejét megrakom gyümölccsel (meghámozott apróra vágott alma, ribizli, kimaglt meggy, kimagolt barack, kimagolt szilva, stb.), majd befedem a kemény habbal.

Előmelegített lerben, 165 fokon fél óráig sütöm.  

Túrós pityóka


A pityókát jól megmosom, majd héjában megfőzöm.
Egy mázas (zománcozott) tepsit vastagon kikenek zsírral. A főtt pityókát meghámozom, szeletekre vágom és kirakom vele a tepsit. Megsózom, majd egy réteg júhtúrót szórok rá.
2 tojást felverek 2 deci  tejföllel (vagy joghurttal) és egyenletesen rárakom a túróra.

Előmelegített lerben, 165 fokon fél óráig sütöm.  

Keress, hogy találj ;)

Google