2010. március 27., szombat

Ravioli- húsos-sajtos


Hozzávalók:
-töltelék: 200 g darálthúskonzerv, 100 g préseltsonka, 150 g sajt kockákra vágva, só, bors, bazsalikom, 1 evőkanál liszt, 1 hagyma, kevés olaj (azt lehet beletenni amire éppen vágyik az ember, rengetegsokféle lehetőség van, nálunk most ez sikeredett bele)
- tészta: 400 g liszt, 1 tojás, csipet só, víz
- szósz: 250 ml paradicsomlé, 2-3 babérlevél, 1 evőkanál liszt, kevés olaj, bors, cukor, só, tejföl, reszelt sajt
Gyártás menete: a tésztáhozvalókból rugalmas, de kicsit keményebb masszát gyúrsz. Hagyod pihenni amíg osszefőződ a tőlteléket. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteled, belekevered a darálthúst és a kockára vágott préseltsonkát és egészen addig főzőcskézed míg homogén állagú lesz, ekkor belekavarod az apró kockákra vágott sajtot. Kicsit melegíted, majd elkeversz benne egy nagy evőkanál lisztet, vagy annyi lisztet, hogy jól álljon össze a töltelék, ne legyen semmi folyékony benne. Kinyújtod kb 2-3 mm vastagságúra és vagy kivágod akkorára valamivel, hogy beletaláljon a raviolicsinaló/derelyevágó szerkenyűbe (kép itt) vagy négyzet alakú tésztalapokat vágsz (összefaricskálod hosszában, széltében... nem megy nekem ma a magyarázás :)) ). Én négyzetekre vágtam, mert se kedvem, se időm nem volt szórakozni vele, de ha meg kell adni a módját akkor jóóóóóóval szebbek lesznek a szerkentyűvel.
Tovább a tésztanégyzetek közepébe teszel a langyos (nem folyó!!!) töltelékből és összehajtod vagy háromszög, vagy téglalap alakúra. Töltelék a szélektől legalább 7-10 mm-re legyen amikor hajtod össze.Jól megnyomkodod a széleit, lehet egy olyant is csinálni, hogy felvert tojással megkened körbe mielőtt osszehajtanád, így valamivel több az esély, hogy nem bomlik ki fövés közben. Teszel oda egy naaagy lábosban vizet főni és amikor lobog a víz belehanyigálod a raviolikat, mikor feljön a víz tetejére akkor elméletileg kész van, gyakorlatilag én még szoktam hagyni pár percet, majd kiszedem szűrőbe, leöblítem jéghideg vízzel s kész is. Egyszerre nem rakom bele főni az összes raviolit, hanem úgy 7-8 darabot, de nem szoktam minden alkalommal új vizet forralni, hanem egy lében kifőzöm az összest.
Itt vége is lehetne a főzőcskének, ki lehet rakni tányérra lereszelni sajttal s lehet enni, de lehet tovább is emelni a szintjét :D
Miután mind kifőttek, leöblítődtek, lefolytak egy tűzálló tál aljába kevés olajat töltök s rétegelem a dolgot, 1 réteg ravioli, 1 réteg tejföles reszelt sajt, megint ravioli, megint lötyi, míg elfogy minden. Előmelegített sütőben lassú tűzon kb még 10-15 percig melegítem, közben főzök babérleveles paradicsomszószt. Kevés olajon 1 evőkanál liszttel világos rántást csinálok és lassanként felöntöm a paradicsomlével, babérlevelet főzök bele, és sóval, borssal, cukorral ízesítem (cukor csak akkor ha savanyú a paradicsomlé). Tálaláskor teszek pár raviolit a tányérra és leöntöm a paradicsomszósszal.
Jó étvágyat :)

2010. március 24., szerda

Joghurtos szezámmagos csirke


Hozzávalók: 2 nagyobbacska csirkemell, Pác: 2 levesmerőnyi joghurt, bazsalikom, bors, só, chili, 3 evőkanál olivaolaj, 4 cikk tört fokhagyma, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál mustár (lett belőle ilyen lötyi mint itt oldalt). Sütéshez: olivaolaj, szezámmag.

Gyártás menete: 1 tálba összekevertem a tört fokhagymát a joghurttal és az olajjal. Hozzákevertem a mézet, mustárt,fél teáskanállal a következőkből: bors, só, bazsalikom, chilipor.
Ebbe a lötyibe beáztattam a nagyobb kockára vágott csirkemelldarabokat és félretettem pácolódni (2 órát sikerült várni, éhes volt a banda, de jó lett volna ha 5-6 órát ül a hűtőben, sőt még jobb lett volna ha egész éjjel ott alszik)
Töltöttem egy kevés olajat a wokba és a jóóóóól lecsöpögtetett husikat megsütöttem benne állandóan forgatva. A vége fele jól meghintettem szezámmaggal és pirosra sütöttem :)
Rizzsel és pritaminpaprika savanyúsággal ettük, semmi perc alatt elfogyott. Felmerült evés közben egy olyan ötlet, hogy amiben pácoltam azt megfőzhettem-összefőzhettem volna mert irtó jó illata volt a lötyinek és elmehetett volna szósznak a husi mellé :)

Jó étvágyat!

Tartozások :)

Táskaborítós:
cirmocskától jött a játék, elnézést kérek a késésért (gondolta a bánat, h a dógozdába járás ennyire kimerítő) Szóval...nekem egyszerre 2 táska van használatban, mind a kettő bőrönd méretű, egyik a dógozós, a másik az egyebes.


Dógozóst miután kiborítottam kaptam benne:- pénztárca
- pecsét
- sztetoszkóp- vérnyomásmérő
- pupillanéző szerkentyű
- könyvek: - gyócceres könyvek (kicsi, nagy), EKGs, vérnyomásos, ilyenolyan gyorstalpalós könyvek
- mindenes füzet sooooooook sok ficujkával
- golyóstoll (legalább 5 db), fehér marker, sárga marker :))
- telefon numero 1, telefon numero 2
- "ellőttemakézzelírást" kijavító lötyi- kulcsok- fertőtlenítő
- pzs (lemaradt a képről mert a csak ha muszály zsebben lakik, a tamponnal kettecskén)
- rágógumi
- nefelejtsdelcetlis füzet
- cigi, öngyújtó (cigi lemaradt a képről, de szépen is nézne ki :D )


Mindenes táskában... hát ebben változik, hogy mi van benne... attól függ merre megyek, most pl volt benne:- tünettanos könyv
- kicsi táska... kicsi taskában autóiratok, én irataim, tartalék kocsikulcs
- usb kabel, pen drive
- n+1 bolti számla és buszjegy amiket ezúttal kidobtam
- hajgumik
- golyóstoll
- kézkrém, körömreszelő, körömlakk, akryl festék, vékony ecset, pontozó izé (soha nem lehessen tudni, hogy hol ér utol)
- mentolos cukorka
- fogselyem
- lakat (?)
- telefon, kulcsok, cigi, öngyujtó, pénztárca

Menjen tovább a játék... kíváncsi vagyok mi rejtőzik Ina, Andi, Liza, Bianka, Felhőlány, egycsipet, Andi, Jade táskájában :)
Díjak :D
Inatól kaptam őket, nagyon szépen köszönöm.

Am primit premiile de la Ina, multumesc foarte frumos :D

2010. március 14., vasárnap

Rakott brokkoli


Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 1-1,5 dl tej, reszelt sajt, 3 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt, diónyi vaj, szerecsendió, bazsalikom, só, bors, 4 cikk fokhagyma

Gyártás menete: a brokkolit nagyobb rózsáira szedtem, lepucoltam a törzset és karikákra szeleteltem, megmostam. Forráztam (a törzskarikákat 12 percig, rózsákat 6 percig) majd leszűrtem és hűlni hagytam. Közben egy edénykében a vajat felolvasztottam, belekevertem a 4 cikk tört fokhagymát, bele a lisztet is és rántásféleséget gyártottam belőle, kis adagonként hozzákevertem a tejet és kavargattam lassú tűz fölött addig míg fogpasztaállagú lett, kikapcsoltam a tüzet és 3 nagy evőkanál tejpölet kevertem el benne. 1-1 csipetnyi szerecsendióval, bazsalikommal, sóval, borssal ízesítettem.Egy hőálló tál aljába kevés olivaolajat öntöttem, majd a tál alját jó alaposan megszórtam reszelt sajttal, elhelyeztem ezen az addig már kihűlt brokkolirózsákat és karikákat. Levesmerővel egyenletesen rápakoltam a főtt tejföles öntetet, majd újra megszórtam bőven sajttal és sütőben pirosra sütöttem.
Elvártam volna tőle, hogy összeálljon (úgy láttam képen), de nem úgy alakult és már nem is baj mert az íze az mmmmm leírhatatlan (csirkevirslivel ettük) :)

UI: miután meghült kockára vágható lett :)

Jó étvágyat!

2010. március 4., csütörtök

Csirkesült... marina marina marina :)


Eredetileg üveges csirkét szántam ma estére gyártani, de aztán eszembejutott ez a nóta:

s erről a nótáról a marinate szó (marinírozott, pácolt), így az üvegre szánt csirkém feldarabolódott és ez született belőle :)

HOZZÁVALÓK
: csirkehusi, kb 150 ml olivaolaj, fél teáskanál a következőkből: szárított bazsalikom, chilli paprika örlemény, só, bors, 5 cikk tört fokhagyma, 1 szűk evőkanál méz, 1 szép evőkanál mustár, 1 citrom leve

GYÁRTÁS MENETE:
mindent jól összekevertem majd a husikat belegyúrtam a kapott lötyibe (csúf zöld), állni hagytam 1 órát szobahőmérsékleten (15 percenként megforgattam a húsdarabokat), majd inox tepsibe tettem, a maradék lötyit ráöntöttem, öntöttem még fél vizespohár hideg vizet hozzá, befödtem a tepsit alufóliával és ment az előmelegített sütőbe. Kb 30-35 perc után levettem a fóliát és szép pirosra sütöttem. Meg lettem dícsérve a végeredményért, simán kenyérrel és savanyúsággal ettük az új találmányt :)

Jó étvágyat

Keress, hogy találj ;)

Google