2007. november 25., vasárnap

Almakompót

HOZZÁVALÓK: 50 dkg alma, 2-3 liter víz, 1 marék cukor, fahéj

ELKÉSZTÉS: Az almát meghámozod, kockára vágod, s odateszed főni vízben. Annak függvényeben, hogy mennyire savanyú az alma keversz a vízbe cukrot is, teszel bele 1 kis kanál őrölt fahéjat s megfőzöd. :D

Almatorta


HOZZÁVALÓK: 3 tojás, 6 evőkanál víz, 3 evőkanál olaj, 1 sütőpor, 25 dkg finomliszt, 20 dkg cukor a tésztához. 85 dkg alma, cukor, margarin.

ELKÉSZíTÉS: az almát meghámozod, kockára vágod. A tortasütőt kikened margarinnal, és 1 marék cukorral meghinted, beleszórod a kockára vágott almát. Erre teszel néhány kiskanál margarint, s megszórod kevés cukorral. Lerben addig sütöd amíg szép arany színű lesz. Míg sül az alma megcsinálod a piskótatésztát: szétválasztod a tojás fehérjét a sárgájától, 2 külön edénybe. Mindkét edénybe teszel 3 evőkanál vizet. Felvered a tojássárgákat a 20 dkg cukorral, hozzáadod a 3 evőkanál olajat, elkevered, hozzáadod a lisztet és a sütőport (a sütőport kis citromlével futtatod fel), elkevered. Hozzáadod a kemény habbá vert tojásfehérjéket és óvatosan belekavarod, hogy ne törjön össze a hab. Ráöntöd ezt a masszát a sült almára és visszateszed a lerbe. Kb. 20-25 percet kell süljon, az első 15 perc után nyithatod ki, hogy meglesd (ha hamarabb kinyitod összeesik a piskóta).


2007. november 24., szombat

Tárkonyos pityókaleves - my way

HOZZÁVALÓK: 10-15 közepes méretű krumpli (PITYÓKA), 1 teás kanál ételízesítő, 1-2 evőkanál apóra vágott tárkony, 1 evőkanál ecet, kevés olaj, 1 evőkanál liszt, 1 tojás (e nélkül is jó lesz), víz

ELKÉSZíTÉS: a krumplit meghámozod, megmosod, kockára vágod, s odateszed főni egy annyi sós vízbe, hogy a fazékban az arány fele krumpli fele víz legyen. Miután megfő beleteszel egy teás kanál ételízesítőt, s leveszed a tűzről. Egy serpenyőben kevés olajból és az evőkanál lisztből rántást csinálsz (meleg rántásba hideg vizet :D), beleöntöd a levesbe. Elválasztod a tojás fehérjét a sárgájától, a fehérjét elkavarod a forró levesben, a sárgáját a serpenyőben 1-2 merőkanál levessel felöntod, elkavarod, majd beleöntöd azt is a levesbe. Visszateszed a tűzre, belekevered az apróra vágott tárkonyt, az evőkanál ecetet, újraforralod s ready.

P.S. még jobb íze lesz ha ételízesítő helyett zöldséget teszel bele (az apróra vágott murkot, zellert stb. a krumplival egyszerre teszed oda főni)

2007. november 22., csütörtök

Keksz szalámi

HOZZÁVALÓK: 2 dl víz, 10 csapott evőkanál cukor, 3 evőkanál kakaó, 1 csomag vaj vagy margarin, 1/2 kg apróra tört keksz, 1 maréknyi mazsola, 1 maréknyi apróra vágott pergelt dióbél, 3-4 kocka rahát (szultánkenyér) apróra vágva, 1 rumeszenc vagy mandulaeszenc, celofán




ELKÉSZíTÉS: 2dl vizet 10 csapott evőkanál cukorral odateszel főni, kavargatod és amikor elolvad a cukor belekevered a 3 evőkanál kakaót (hogy szép olvasztottcsoki színe legyen). Beleteszed a 250 g margarint (=1 csomag margarin), amikor az is elolvad beleöntöd a 1/2 kg apróra tört kekszet, a mazsolát, pergelt diót, rumeszencet, hamar-hamar összekavarod, s még melegen celofánnal/celofánban szalámi alakúra csavarod. Ebből az adagból 2 rúd szalámi lesz.

Keress, hogy találj ;)

Google